čtvrtek 19. března 2020

Pár slov k našemu domácímu učení

Milí rodiče, ale i milé děti,

nikdo z nás nemá zkušenosti s takovým stylem výuky, jaký tu nyní spolu tvoříme.

Dovole mi malé zamyšlení.

V naší třídě jsou různé děti. Někdo je rychlejší, někdo pomalejší, někdo vysvětlované učivo pochopí dříve, někdo později.
Když jsme spolu ve třídě, vidím, jak kdo reaguje, co dělá, co nedělá, kde musím něco zopakovat nebo i změnit způsob vysvětlení a co mohu přejít rychleji. Podle toho pak jednotlivé děti dostávají další úkoly nebo jim někde ulehčím či něco dovysvětlím - tomu se říká individuální přístup. 🌝

Dělám to automaticky. Ale do našich virtuálních  hodin se to dá těžko zařadit, už tak mi příprava trvá téměř stejně dlouho jako tyto hodiny odučit.

Milí rodiče,
není to příjemné, ale je třeba si uvědomit, že i když dnes děti do školy nechodí, nejedná se o prázdniny.
Až děti začnou do školy znovu chodit, budeme mít na zvládnutí učiva méně času, než kdyby školní rok probíhal standardně. 

Vy určitě dokážete citlivě posoudit , kde můžete ubrat a nebo třeba něco přidat, když je to nutné.
Naším cílem je udržet se v kondici, něco se naučit a NEOTRÁVIT SI ŠKOLU a pobyt doma s rodinou, ani se nevyčerpat ze všech sil. Naše domácí vzdělávání má i pomoci k co nejběžnějšímu způsobu života, na jaký jsou děti zvyklé.

Proto se snažím ve výuce pokračovat co nejpřijatelnějším způsobem a pro výuku vybírám témata o nichž jsem přesvědčena, že je děti mohou zvládnout samy,  abyste s nimi nemuseli "ve škole" trávit celou dobu co děti mají pracovat samostatně, ale abyste mohli spíše kontrolovat a vysvětlovat co nejméně.

Složitější témata budeme probírat po návratu do školy, ale  na všechno bude bez pochyby méně času.

Ale to nejdůležitější je zůstat pokud možno zdravý, vydržet a překonávat potíže s nadějí, že se budeme moci vrátit brzy k běžnému životu.

Přeji nám všem hodně sil,  HP